Honshin ryu jujutsu - vår stil

Den stil vi tränar kallar heter Honshin ryu och det betyder ungefär det ursprungliga sinnets och den sanna andans stil. Detta ursprungliga sinne är ditt naturliga, sanna jag. Det sanna jaget rör sig naturligt, automatiskt, utan att tänka, omedelbart, utan tanke på vinst eller förlust.

Honshin ryu gör inga anspråk på att vara något speciellt, eller ha någon härstamning att stödja sig på. Honshin ryu jujutsu är som stil ganska ny och har vuxit fram genom åren genom intensiva studier av budo i allmänhet och av jujutsu i synnerhet.

Det har vuxit fram med hjälp av instruktörer och elever, huvudsakligen i Shudokan Jujutsuklubbs dojo på Carl Gustavs väg i Malmö, men också efter flytten till Marieholm, där klubben ombildades under namnet Shudokan Budoklubb.

Honshin ryu presenterades första gången 1992 under namnet Shudo ryu, som skulle betyda ungefär stilen (eller skolan) där man lär sig vägen. Under 2012 kunde så för första gången Honshin ryu presenteras som ett komplett jujutsusystem.

Honshin ryu bygger på traditionella japanska kampkonster, där de äldsta av dessa är flera hundra år gamla, men är en relativt ny stil av jujutsu som genomgående baserar sig på de traditionella värderingarna inom budo i allmänhet och jujutsu i synnerhet men är i allt väsentligt ändå en modern jujutsu som tränas under traditionella former och är i grunden självförsvar som i allt väsentligt är baserat på angriparens agerande, samtidigt med en fokusering på den personliga utvecklingen. Inom Honshin ryu finns en stark etisk ideologi som hävdar att den egentliga meningen med budo är självutveckling och att den starkaste motståndaren du någonsin kommer att möta, är du själv.

Honshin ryu är en ung stil där variation och nya influenser ses som positiva inslag i den enskilda utövarens personliga utveckling. Vår jujutsu kan liknas vid ett språk - dynamiskt och i ständig förändring. Det är i mångt och mycket nyfikenheten och lusten att lära och utvecklas som är nyckeln till Honshin ryu.

Jujutsu är konsten att avleda, omdirigera, kringgå och försvaga kraft, med hjälp av minimal styrka för maximal effektivitet. Detta uppnås genom de fem elementens princip, som i huvudsak är attityder eller sätt att vara, samt genom de praktiska principer som utgör kärnan i Honshin ryu jujutsu.

De fem elementens princip

Chi - Jord

Jord är det mest stabila och uthålliga av de fem elementen, och representerar stabilitet, säkerhet och enkelhet.

För att fysiskt uppnå detta måste du centrera dina rörelser i den nedre delen av kroppen, i tanden, och sänka tyngdpunkten. Med en låg tyngdpunkt har du en stabil grund för att avleda och blockera.

Att följa principen jord gör det mycket svårt för en angripare att bryta din balans.

Ka - Eld

Elementet eld representerar energiska, rörliga objekt i vår värld. Djur är utmärkta exempel på detta element, full av kraftfull energi och aktiv rörelse. Det är drivkraften och motivationen som sporrar oss, och den brinnande passionen för allt som vi älskar eller bryr oss om.

För att uppnå denna inställning på en fysisk nivå, måste du länka dig med din emotionella mittpunkt som är placerad i solar plexus. När detta sker, kommer all rörelse att vara livlig och uppslukande.

Fū - Vind

De främsta representanterna för detta fria element är luft, rök och liknande. Vind är det element som tillåter oss att växa och expandera dit vindarna bär. Vinden är både hal och motståndskraftig, vilket gör att du kan omdirigera din motståndares attacker utan att skada någon av parterna.

För att manifestera denna princip fysiskt, måste du hämta energi från mitten av bröstet och hjärtat.

Dessa tekniker är mer eller mindre avledningar som gör dig nästan omöjligt att greppa. Som vinden rör du dig i alla riktningar; vänster, höger, framåt, bakåt, upp och ner.

Sui - Vatten

Jujutsu är vattenelementet. Vatten flödar förbi en sten men nöter ner den med tiden, och har till sist övervunnit den. Att använda dig av vattenprincipen innebär att du tränger igenom angriparens försvar likt vatten som tränger in i tomma utrymmen.

Försvaret flyter till motståndarens svaga punkter och absorberar attacken utan att skada.

Vatten är det mest flexibla elementet, vilket tillåter dig att anpassa dig till förändringar runt omkring dig. Tekniskt och praktiskt visar det sig på ditt sätt att anpassa dig, och på din försvarsställning och din flexibilitet.

Kū - Tomhet

Detta är den mest komplexa och viktigaste delen av alla de klassiska elementen, som kopplas till ki, de avgörande energierna i vår omgivning.

I Honshin ryu ser vi gärna detta element som en treeninghet bestående av zanshin, mushin och fudoshin.

Zanshin är att vara fullt närvarande i nuet. Sinnet är fullt medvetet om sin omgivning och i ett tillstånd av ständigt beredskap - fritt, men ändå närvarande för uppgiften.

Mushin är ett tillstånd av spontanitet som gör att omedelbara åtgärder sker utan medveten tanke. Mu betyder tomhet. Sinnet är tomt i den meningen att det är tomt på rädsla, ilska, oro och diverse andra bekymmer. Frånvaron av dessa distraktioner skapar utrymme för en ökad medvetenhet och tydlighet. Mushin kallas ibland "zonen" - ett avslappnat tillstånd av topprestanda.

Fudoshin är orubblig sinne. Det är sinnet som har mött alla utmaningar i livet, och har uppnått ett tillstånd av fullständigt lugn. Detta sinnestillstånd kan inte lätt störas av förvirring, ilska, tvivel eller rädsla. Det är lugnet mitt i stormen.

De underliggande principerna, som ytterligare understryker vad Honshin ryu jujutsu är, följer här:

Reihō - Etikett

Termen reiho har översatts med bl.a. etikett, respekt, uppförande, artighet, o.d. Dock bör reiho förstås som ett korrekt, formellt och personligt gott uppförande. Historiskt har reiho fungerat som smörjmedel för sociala och personliga förhållanden i det trångbodda Japan, och har förhindrat många slitningar mellan människor.

Honshin ryu försöker bevara de historiskt korrekta formerna för personligt uppförande, inte för att de i sig har något inflytande på utförandet av teknikerna som sådana, men för att de förmedlar och bevarar den japanska samurajens mentala attityd som präglar och genomsyrar Honshin ryu till denna dag.

Metsuke - Ögonkontakt

Metsuke handlar om att använda ögonen. I huvudsak finns det två typer av metsuke i Honshin ryu, mokushin ("sinnets öga") och ganriki ("ögats kraft").

Mokushin innebär att se med det "inre ögat". Att inte fokusera blicken på någonting, men se allt och låta intuitionen styra. Blicken riktas mot motståndarens bröstområde. Då har du ett blickomfång som innefattar motståndarens ansikte, händer och ben, så att du ser vad denne gör eller hotar att göra.

Ganriki, å andra sidan, är en skarp, genomträngande blick som ser en motståndarens avsikter och kan användas för att i någon mån kontrollera denne.

Maai - Avstånd

Maai avser det fysiska avståndet mellan saker. Maai är ofta den enskilt viktigaste faktorn för att avgöra resultatet av en strid eller kamp. Det händer ibland, till exempel, att en kombattant tror att han har etablerat en gynnsam maai bara för att plötsligt upptäcka att det visar sig vara till motståndarens fördel.

Som i första hand en form av obeväpnad kamp, fokuserar Honshin ryu på omsorgsfull studie av kortare maai, kännetecknande för slag-, spark-, frigörings- och grepp-tekniker, även om andra maai också spelar in i vissa situationer.

Kokyu - Andning

Med kokyu avses andning eller att andas. Vi genererar fysisk kraft och rörelse lättare under utandning, och detta är en yang-handling. Motsatsen gäller för inandning, som då är en yin-handling. Således utförs tekniker vanligtvis under utandning, företrädesvis med ett andetag från början till slut.

Likaså är det perfekt att tajma varje teknik till det ögonblick när angriparen just har andats ut och precis har börjat andas in igen. Vi utnyttjar de öppningar i motståndarens teknik som erbjuds av yin-handlingar, med många kontringar och försvar som sammanfaller med det ögonblick som angriparen påbörjar, eller är på väg att göra, en yin-handling (vanligen en inandning).

Ugoki - Rörelse

Teknikerna skall utföras i en enda, följsam rörelse utanför eller runt motståndarens kraftområde, med egen minsta möjliga kraft. Rörelsen skall utföras med hela kroppen i balans och avslutas först när motståndaren är under kontroll.

Kom ihåg - rörelse övervinner kraft!

Ugoki innebär också att alltid utnyttja motståndarens rörelse för att utföra tekniken och undvika onödiga stopp.

Kuzushi - Balansbrytning

Från begynnelsen har uppmaningen att attackera när motståndaren är ur balans varit ett grundläggande axiom i japansk kampteori.

I Honshin ryu avser kuzushi huvudsakligen (men inte uteslutande) att försätta motståndaren i obalans, ur balans. Men avsikten är också att den egna balansen skall vara under kontroll under utförandet av tekniken och skall inte påverkas av angriparens kraft, styrka eller tyngd.

Balans är en av de viktigaste faktorerna i jujutsu. Balans är lika med jämviktsläge. Balansen styrs, fysiskt sett, av att du håller lodlinjen, har jämnt tryck på fötterna och benen (även då du står på knä). Du skall ha balans i stående, sittande och liggande. I det sistnämnda är det muskelkontroll och din typ av kroppskontakt med underlaget, som ger dig balans.

Flera orsaker, t.ex. andningstekniken, påverkar din balans. Balans i stående eller knästående betyder att du behåller din ställning med minsta möjliga spänning.

Balans är det som gör det möjligt att bevara sin psykiska och fysiska jämvikt under de oändliga varianter av dynamiska förändringar av positionen en kropp gör när man utövar jujutsu. Jämviktspunkten för den mänskliga kroppen, tanden, är i ständig rörelse.

Balans i jujutsu avser balansen mellan hårt och mjukt, kropp och ande och mellan tanke och handling. Vår egen inre balans måste upprätthållas inför utmanande situationer, inte bara de som vi stöter på i jujutsun, utan också i livet.

Om du inte har balans, förlorar du i effektivitet när teknikerna skall utföras. Varje avvikelse från din balans måste du kompensera genom ökad muskelspänning. Bristande balans ger osäkerhet, rädsla, utsatthet, felaktiga spänningar och därtill svaghet i de partier du skall använda vid utförandet av teknikerna, som t.ex. i dina händer och armar. Vilket kan innebära att du inte kan utnyttja den fördel det innebär att använda rörelsen och mjukhetsprincipen för att få motståndaren att förlora sin balans.

Motståndarens rörelseenergi är ett uttryck för ki. Angriparens ki leds genom mjukhetsprincipen och rörelsen till punkten för obalans.

En balansbrytning uppträder både mentalt och fysiskt vilket får motståndaren, eller du själv om du förlorar balansen, att tappa kontrollen över situationen.

Ki - Energi

Ki är i grunden livskraft eller energi. Ki fokuseras genom psykisk och fysisk koncentration som hjälper till att övervinna en överlägsen kraft. Detta tillstånd av samordnad energi är nödvändig och åtföljer alla andra principer.

Honshin ryu jujutsu använder samordnad ki i harmoni med ugoki och ju-no-ri i utförandet av teknikerna.

Likt Aikido skall ki i Honshin ryu jujutsu ge en effektiv integrering av angriparens och försvararens ki. Ki kan fokuseras och riktas för att ge en kraft större än fysisk styrka.

Jū no ri - Principen om mjukhet

De föregående principerna hävdar att vi aldrig besegras om vi har korrekt hållning och sinnesnärvaro samt utövar teknikerna med rätt rörelser, i bra balans på ett för kroppen naturligt sätt.

De visade också på hur lätt vi blir besegrade, när balansen i kroppen försvinner.

Nästa steg du måste lära dig, är hur dessa principer skall omsättas i praktiken, hur du handskas med motståndarens kraft när den tillämpas på dig. Detta kallas Ju-no-ri, eller principen om mjukhet.

Huvudprincipen i jujutsu är alltid Ju-no-ri, mjukhetsprincipen. Hur och när någon kom på att använda principen om att ge vika för att vinna kan vi aldrig få reda på. Det viktiga för oss är att ta vara på denna genialiska visdom.

Vad är då Ju-no-ri?

Denna princip är det främsta kännetecknet på jujutsu, eftersom jujutsu i översättning betyder just mjuk teknik. Mjuk i betydelsen att övervinna motståndarens kraft utan att öka sin egen kraftinsats.

I mötet med en motståndare, finns det olika sätt som principen om mjukhet kan tillämpas mot den kraft som används mot oss. Angreppen kan utföras i stående eller liggande ställning. Det finns också olika typer av tekniker som vi utför i stående eller liggande ställning, fasthållningstekniker, kasttekniker, slag- och spark-tekniker och tekniker mot lederna. För att ge dessa tekniker full effekt i sina respektive situationer är det nödvändigt att tillämpa principen om mjukhet.

Här följer sex exempel på att övervinna kraft med mjukhetsprincipen:

Flytta sig undan kraften

Följa med kraften

Röra sig runt kraften

Avleda kraften

Försvaga angriparens kraft

Förstärka sin egen kraft

I en faktisk självförsvarssituation "på gatan" tillkommer dessa två underprinciper, som också är en viktig del av mon-träningen då denna är mer fokuserad på rent självförsvar:

Hogō - Skydd

Principen om skydd är viktig i en självförsvarssituation. Du behöver skydda dig före, under och efter ett angrepp.

Dessutom skall utförandet av en jujutsu-teknik göras så att angriparens möjlighet att ta initiativet är så begränsad som möjligt. Det är också viktigt att ha uppsikt åt alla håll för att ha kontroll på andra potentiella angripare.

Hairyō - Hänsyn

I en självförsvarssituation som skall vara förenlig med svensk lag, gäller det också att visa hänsyn och alltid använda en teknik och ett utförande som med hänsyn till motståndarens ålder, kön och fysiska status är lämplig i just den situationen.

Tekniken får inte väcka moralisk anstöt, se allmänt skrämmande ut eller vara uppenbart olaglig.