Iaido

För den klassiska samurajen var svärdet en evig symbol för hans yrke. I hans händer kunde klingan både döda och hela, dvs både skapa och förstöra. Olikt kenjutsu tränades iaijutsu ensam i olika situationer. iaijutsu är konsten att dra och med samma rörelse hugga, skära eller stöta med det japanska svärdet. Samtliga tekniker och rörelser kan komprimeras i fyra huvudrubriker:

1. Draget - nukitsuke

2. Hugget - kiritsuke

3. Avskakning av blod från klingan - chiburi

4. Återförandet av klingan i baljan - noto

I samband med det perfekta utförandet skulle dessa fyra moment koordineras blixtsnabbt och utan avbrott mellan de olika delarna. Iaijutsu tränades med riktiga svärd för koncentrationens skull. Mer än 400 olika ryu fanns genom århundradens lopp.

Hos Shudokan Budoklubb tränar vi Iaido efter Toyama Ryu Yamaguchi-ha.

Namnet Toyama Ryu kommer från en militär skola i Tokyo, Toyama Gakko. Nakayama Hakudo var instruktör för den japanska armén, flygvapnet och flottan. Nakayamas bagrund var från Mugai Ryu, och baserat på den skolan utvecklade och lärde han ut tekniker användbara för den japanska krigsmakten. Och det var också Nakayama som skapade Toyama Ryu Iaido.

Efter kriget ville några av Nakayamas elever bevara hans stil Toyama Ryu. De som startade upp träningen igen var Överste Morinaga, instruktör på Toyama Gakko, och Yamaguchi Yuuki, en kollega till Överste Morinaga. Yamaguchi hade lägre militär grad än Morinaga men hade en superb svärdsteknik. Det var även vid den här tiden som Nakamura Taisaburo började studera Toyama Ryu. Med tiden formerades tre olika stilar inom Toyama Ryu och ett försök gjordes i Kyoto 1976, vid den första Zen Koku Taikai, att förena stilarna. Men vid träningens avslutningsfest delade Nakamura ut visitkort där han presenterades som soshihan, huvudinstruktör, för Toyama Ryu och detta kunde Morinaga och Yamaguchi inte acceptera. Något enande blev aldrig av och det finns fortfarande tre stilar: Yamaguchi-ha, Morinaga-ha och Nakamura-ha. Det finns ingen gemensam ledare och alla tre stilar har sina egna graderingar och graderingsregler. Den mest utövade stilen är Yamaguchi-ha.