Budo

I likhet med många ord sammansatta av japanska skrivtecken, är ordet budo väldigt svårt att översätta och förklara. Det finns otaliga uppfattningar om vad budo betyder och innebär, och med tanke på ordets spridning i kampkonstvärlden vore det nog en aning naivt och även förmätet att säga att just den definition man själv använder skulle vara den enda rätta.

Vill man göra en kort ansats kan man emellertid konstatera att budo är uppbyggt av två ord. Bu, som betyder både "strid" och "stoppa striden", och Do som betyder väg. En ordagrann översättning och betydelse skulle därmed kunna vara "Stridens väg", eller "En väg att stoppa striden". Man kan också vara tämligen förvissad om att ordet budo ofta används som samlingsnamn för japanska kampkonster, åtminstone de som slutar med ordet do som karate-do, kyudo, iaido, kendo, taido, judo och aikido med flera.

Som den intresserade vet är ovanstående bara ett sätt att tolka budo på. Eftersom ordet existerat väldigt länge har det som sagt olika betydelser hos olika grupper och individer. Värt att poängtera är att ordet do (väg), inte syftar på en fysisk väg som man färdas på utan en mer andlig väg som syftar till att föra utövaren till insikt, frid och - om man så vill kalla det - upplysning. Do ersatte någon gång ordet jutsu (teknik) för vissa kamparter som ville ta en mer andlig väg mot ett själsligt mål istället för att vara tekniska kampskolor.

Den krigiska, våldsamma innebörden i ordet budo, är i dag ofta väldigt långt ifrån vad budoutövare faktiskt strävar efter och även detta har efterhand som tiden gått fått budo att ändra betydelse och mening. Till glädje för alla som vill göra en egen passande tolkning kan man ofta göra just detta då betydelsen av kombinerade japanska skrivtecken sällan har ett enda facit.Budo betyder avslutningsvis något mer än bara "Japansk kampkonst" för de flesta utövare. Man tränar med ett mål som är högre än att bara bli en god teknisk utövare av sin art. Att sedan sträva mot upplysning kanske låter väl abstrakt för de flesta av oss, men ökad självkännedom, ödmjukhet och livskvalitet är vi förhoppningsvis få som säger nej till. Med dessa personliga egenskaper färdas vi också troligtvis bort ifrån våld som lösning på problem. Med ens är översättningen "Stridens väg" därmed inte längre passande.

Budo Kensho (Budokonstitution)

Det japanska budorådet, Nippon Budo Kyogikai, bildades 1977 och är en samling av olika budoorganisationer såsom judo, kendo, karate, aikido med flera. Inom detta råd bildades 1981 ett utskott som hade till uppgift att undersöka budons egenskaper och grundläggande idéer. Efter att forskat i sex år etablerades sex paragrafer som går under namnet Budo Kensho.

Budo har utvecklats genom århundraden av historiska och sociala förändringar i Japan. Idag har budoarterna spridits över hela världen och tyvärr har dess sanna anda inte bevarats överallt. För att klargöra vad budos grundläggande inriktning egentligen är så kan Budo Kensho vara till hjälp.

Ändamål (Mukuteki)
Budo har som sitt ändamål, genom att träna både kropp och själ med Bugi (kamptekniker), att finslipa karaktär, höja kunskapen och utbilda kompetenta personer.

Träning (Keiko)
Vid träning skall man följa Reiho (etikett) hela tiden, sätta värde på grundträning utan att hänge sig enbart åt teknisk träning, träna med själ och teknik samt kropp som en enhet.

Tävling (Shiai)
Vid tävling eller uppvisning i kata skall man uppvisa den budoanda som man länge har tränat, försöka sitt bästa utan att vara stolt om man vinner eller ledsen om man förlorar. Behåll en moderat attityd.

Dojo
Dojo är en plats där man tränar sin själ och kropp. Man skall följa disciplin och Reigi(etikett), ta hänsyn till tysthet, renhet och säkerhet, sträva efter att behålla en värdig miljö.

Undervisning (Shido)
Vid undervisning, alltid sträva efter att finslipa karaktären, engagera sig i studier av teknik och dess teori, träna kropp och själ utan att vara bunden till vinst eller förlust, skicklighet i tekniker, behålla sin förebild som instruktör.

Främjandet (Fukyu)
Vid främjandet skall vi utnyttja egenskaperna i traditionell budo, från internationell synpunkt berika innehållet och befordra studier och utveckling av budo.